Rosnjeft otplatio 7 mlrd $ kredita

Ruski naftni gigant Rosnjeft je planski otplatio sedam milijardi dolara kredita uzetog za kupovinu rusko-britanske kompanije TNK-PB.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

17:03

Default images

Na taj način, saopštio je Rosnjeft, ukupna suma duga koji je kompanija otplatila tokom 2014. godine dostigla je 24 milijarde dolara i potpuno je u skladu sa kreditnim sporazumum, preneo je Tas.

"Kompanija radi servisiranja svojih obaveza ne mora da izlazi na devizno tržište jer ostvaruje dovoljno deviznih prihoha. Ostatak sredstava realizuje na tržištu. Na taj način, kompanija ima pozitivan uticaj na domaće devizno tržišne. Tražena sredstva Fonda nacionalnog blagostanja, ako budu dobijena, mogu da budu usmerena na realizaciju projekata od strateškog značaja za razvoj regiona Rusije", citira se u saopštenju direktor Rosnjefta Igor Sečin.

Rosnjeft je u oktobru 2012. godine kupio naftnu kompaniju TNK-BP i tako postao najveća kompanija na svetu po eksploataciji nafte.

TNK-BP je bilo zajedničko preduzeće Britiš petroleuma i konzorcijuma ruskih oligarha AAR. Pošto tokom pet godina nije uspela da reši sporove sa partnerima iz AAR, britanska naftna kompanija je prodala svoju polovinu u TNK-BP većinski državnoj naftnoj kompaniji Rosnjeft za 17,1 milijardu dolara i 12,84 odsto udela u Rosnjeftu , a na isti korak su se odlučili i ruski oligarsi iz AAR koji su svoju polovinu u TNK-BP prodali za 28 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: