Ukrajina dobija dva kredita od EIB

Vlada Ukrajine potpisala je sa Evropskom investicionom bankom (EIB) dva sporazuma o kreditima.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

14:46

Default images

Reč je o kreditima za razvoj malog preduzetništva od 400 miliona evra i za obnovu zemlje od 200 miliona evra.

Sporazum su potpisali premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk i potpredsednik EIB Laslo Baranja, preneo je Tas.

Ove godine EIB je Ukrajini već dala pomoć za četiri programa. Konkretno, 55 miliona evra je dala za izgradnju Beskidskog tunela (transportni koridor u Karpatima), 20 miliona evra poljoprivrednom kombinatu Astarta, 150 miliona evra za remont gasovoda Urengoj-Pomari-Užgorod i 85 miliona evra kompaniji Mironovski hleboprodukt.

Ukrajinski informativni sajt Vesti.ua, je 19. decembra, sabirajući godišnje finansijske rezultate, naveo da je Ukrajina, uprkos nadi pobednika na Majdanu i obećanjima zapadnih političara koji su ih podržali, od zemalja Zapada dobila manje nego što je sama dala.

Kako je premijer Jacenjuk rekao prošle sedmice, Ukrajina je ove godine privukla oko devet milijardi dolara, a platila kreditorima 14 milijardi dolara. Ministarststvo finansija je kasnije objasnilo da je skoro 11 milijardi otišlo zapadnim kreditorima, a jedva nešto više od tri milijarde dolara Gaspromu.

Evropska investiciona banka je 18. decembra saopštila o dodeli kredita Ukrajini od jedne milijarde evra. Međutim, ovaj iznos, pišu Vesti, izgleda vrlo skromno imajući u vidu izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da je Ukrajini potrebna finansijska pomoć od 15 milijardi dolara i njegovo upozorenje da čekanje tog novca od EU nije vredno.

"Mi ćemo razmotriti finansijsku i ekonomsku podršku Ukrajini, ali smo dostigli granicu budžetskih rashoda", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: