2015: Bankrot Moskve, kakao u nebo?

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi će verovatno otići sa te funkcije i vratiti se u Italiju kako bi pokrenuo reforme u idućoj godini.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

10:54

Default images

To je jedna od prognoza danske Sakso banke na najnovijoj listi "10 ekstremnih predviđanja za 2015", koja bi prema analitičarima te internet banke mogla da se dogode u sledećoj godini.

Na listu su i izlazak Britanije iz sastava Evropske unije nakon pobede britanske Partije nezavisnosti na opštim izborima, pucanje britanskog sektora nekretnina, ali i erupcija islandskog vulkana Bardarbunga. Prema ocenama glavnog ekonomiste Sakso banke, Stina DŽejkobsena, naredna godina će biti teška, ali potencijalno i godina u kojoj će ključni pokazatelji biti na minimumu.

"Inflacija je pala na najniži nivo u poslednji nekoliko decenija, kamatne stope takodje, dok su cene energenata znatno niže. Manjak volatilnosti u podacima i u tržišnim aktivama pružio je investitorima lažan osećaj sigurnosti i to bi moglo uzrokovati veće probleme u 2015. godini", navodi DŽejkobsen.

Prvo mesto na Saksovoj listi ekstremnih predviđanja za narednu godinu zauzelo je pucanje sektora nekretnina u Britaniji, budući da taj sektor, prema ocenama analitičarima ove banke, već gubi na zamajcu, naročito u Londonu.

Sakso banka dalje predviđa da će inflacija u Japanu skočiti na pet odsto, dok će kineski juan devalvirati za 20 odsto.

Prognozirajući mogući odlazak Marija Dragija iz ECB, Sakso banka napominje da se u toj finansijskoj instituciji vodi "rat" zbog mogućeg kvantitativnog labavljenja, čemu se protivi Nemačka.

Dragi bi se iz "tople stolice ECB" mogao vratiti u Italiju, kako bi ga nasledio guverner Bundesbanke Jens Vajdman, koji bi mogao budno da nadzire program kvantitativnog ublažavanja, i tako umiri nemačke političare, pre svega kroz javno kontrolisanje rizika koji iz tog programa proizilaze.

Mogućim Dragijevim napuštanjem funkcije predsednika ECB bave se i britanski Gardijan, i nemački Velt i Cajt.

Gardijan podseća da sukob u ECB-u zbog kvantitativnog popuštanja dolazi u osetljivom trenutku, jer italijanska štampa navodi da će Dragi možda uskoro doći kući, kako bi preuzeo rukovođenje Italijom, budući da se 89-godišnji predsednik Đorđo Napolitano priprema da odstupi.

Dragi, piše ovaj list, ima i hitnih porodičnih razloga da se vrati u Rim, a jedva prikriva svoju iritaciju sukobima koje ima u Frankfurtu.

Prema pisanju listova Cajt i Velt, sukob u ECB-u je toliki da su tri od šest članova Izvršnog odbora te finansijske institucije odbili da potpišu Dragijevu poslednju izjavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: