Kijevu pare odmah ili će biti kasno

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina izjavio je da su najavljene dve milijarde evra Ukrajini od Evropske unije, SAD, Kanade i MMF tek prva pomoć.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.12.2014.

10:43

Default images

Kako je naveo, Kijevu je nužno neophodno nekoliko milijardi evra.

Da će Zapad izaći hitno u susret Ukrajini svotom od dve milijarde evra obećao je tokom vikenda predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Donald Tusk, koji je vikend proveo u domovini.

"Ukrajina očekuje veću pomoć, nekoliko milijardi evra. Te dve milijarde su samo prvi korak. Ključan je dogovor Kijeva sa MMF-om. I Poljska je tražila posle 1989. godine takav sporazum sa MMF-om. Taj sporazum zajedno s reformama Lešeka Balceroviča omogućio nam je otvaranje, novi početak zahvaljujući kome je sada Poljska na sasvim drugom mestu", kazao je Shetina Prvom kanalu poljskog radija.

Shetina je ocenio da ukrajinske vlasti uviđaju da njihova zemlja mora da se upusti u reforme.

"Vidi se na njima rešenost. Vidi se da žele i da vide da nema alternative koja bi mogla da ih izgura sa puta reformi i promene zemlje", kazao je poljski ministar.

Tusk se založio tokom vikenda u razgovoru za poljsku agenciju elektronskih medija IAR da se te dve milijarde evra isplate Ukrajini hitno.

"Situacija u Ukrajini zahteva hitnu reakciju. Ne naredne godine, jer tada može da bude kasno. To nije toliko novca koliko je Ukrajini potrebno, ali ipak je to krupna suma", rekao je Tusk.

Ukrajina, po Tuskovim rečima, može da očekuje pored toga i humanitarnu pomoć.

"Poljska vlada već je pokrenula takvu inicijativu. I nama su svojevremeno pomagali, i mi, Poljaci, znamo koliko je važna pomoć u kritičnom trenutku", rekao je Tusk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: