Svetska tržišta: Snažan skok akcija

Na svetskim berzama cene akcija su prošle sedmice snažno porasle, zahvaljujući poruci američkog Feda.

Svet

Izvor: Capital

Nedelja, 21.12.2014.

13:01

Default images

Iz Federalnih rezervi - Fed je poručeno da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata i da će privreda SAD-a nastaviti da se stabilno oporavlja.

Sve do srede cene akcija su bile pod snažnim pritiskom, nastavljajući negativni niz od prethodne sedmice, kada su Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 3,5 odsto, najviše za poslednje dve godine, zbog pada cena nafte i ruskog rublja.

Međutim, u sredu su cene akcija naglo skočile jer su čelnici Feda nakon dvodnevne sednice poručili da se američka privreda stabilno oporavlja.

U saopštenju su izostavili frazu o držanju kamata na niskim nivoima još "određeno vreme", čime su signalizirali da će kamate biti povećane, ali su poručili i da će biti strpljivi po tom pitanju.

To znači, kako je na konferenciji za medije pojasnila predsednica Feda Dženet Jelen, da čelnici centralne banke neće povećati kamate na nekoliko narednih sednica, što je na tržištu protumačeno da nema zaoštravanja monetarne politike barem do juna naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: