Italijanima manji doprinosi

Italijanski senat izglasao je poverenje premijeru Mateu Renciju i usvojio njegov predlog budžeta za 2015. godinu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

12:29

Default images

Senatori su na sednici, koja je završila rano jutros, sa 162 glasa za i 37 protiv usvojili finansijski paket za 2015, koji predviđa smanjenje poreskih opterećenja za najsiromašnije građane, u ukupnoj vrednosti od gotovo deset milijardi evra, kao i smanjenje doprinosa koje za svoje radnike plaćaju preduzeća, preneo je Rojters.

Vlasti u Italiji često pribegavaju glasanju o poverenju vladi kako bi se skratila debata i ubrzalo usvajanje zakona. Ako ne dobije poverenje parlamenta, vlada mora da podnese ostavku. Zakon propisuje da budžet mora da bude usvojen u parlamentu do kraja godine.

Renci traži od Evropske unije da Italiji, trećoj po veličini privredi u okviru evrozone, odobri veću potrošnju, za koju navodi da će pomoći toj zemlji da izađe iz recesije i smanji rekordno visoku stopu nezaposlenosti.

U zamenu za taj ustupak, Renci obećava liberalizaciju na područjima kao što su tržište rada i obrazovni sistem. Premijer Italije je morao da odustane od nekih poreskih olakšica predviđenih prvobitnim nacrtom budžeta, kako bi ispunio zahteve Evropske komisije da Italija učini više kako bi smanjila svoj fiskalni deficit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: