Američkim ratarima Kuba kao meka

Američki poljoprivrednici zainteresovani su za slobodniju trgovinu sa Kubom, a taj sektor mogao bi da bude jedan od najvećih dobitnika Obamine odluke.

Svet

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

10:55

Default images

Izvoz poljoprivrednih dobara spadao je u malobrojne izuzetke u američkom trgovinskom embargu Kubi starom pola veka, ali je bio opterećen komplikovanim propisima koji su otežavali izvoz, kao što je obavezno avansno plaćanje u gotovini, obaveza plaćanja kroz banke u drugim zemljama koje naplaćjuu velike provizije za tu uslugu itd.

Posledica toga je da su latinoameričke i azijske zemlje sa manje ograničenja i lakšim finansiranjem zauzeli veliki deo tržišta na Kubi poslednjih godina.

Uklanjanje tih trgovinskih barijera će napraviti američke poljoprivredne proizvode mnogo konkurentnijim na Kubi, rekao je u sredu američki ministar poljoprivrede Tom Vilsak, kada je Obamina administracija objavila planove o obnavljanju diplomatskih veza s Kubom i najavila da će pokušati da ubedi Kongres da ukine trgovinski
embargo.

Vodeće američke poljoprivredne grupe već dugo se zalažu za normalizaciju trgovinskih odnosa sa Kubom, tržištem od 11 miliona korisnika koje je samo 150 kilometara od američke obale.

Prodaja američkih poljoprivrednih proizvoda na Kubi dostigla je preko 710 miliona dolara 2008. pre recesije ali je iznos pao na 350 miliona do 2013. godine, prema zvaničnim podacima SAD.

Smrznuta piletina, soja i proizvodi od soje, i kukuruz glavni su proizvodi koje Kuba sada kupuje od SAD.

Teško je proceniti koliko će tačno planirane promene podstaći američko-kubansku poljoprivrednu razmenu, rekao je Par Roson sa univerzietat u Teksasu, ali je prognozirao da prodaja moglo da poraste na 400 miliona do 450 miliona dolara za dve godine, još više ako Kongres potpuno ukine trgovinski embargo.

Uzgajivači pšenice na srednjem zapadu SAD očekuju nove izvozne šanse pošto Kuba sada kupuje skoro svu pšenicu od Kanade i Evrope. Kuba nije kupovala američku pšenicu od 2011. a mogla bi da uvozi najmanje 500.000 metričkih tona godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: