Franjevački red u teškoj krizi

Glavni franjevački red u katoličkoj crkvi nalazi se u teškoj finansijskoj krizi zbog navodnih zloupotreba, saopštio je vrhovni poglavar tog reda Majkl Peri.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 20.12.2014.

10:31

Default images

Vrhovni poglavar franjevačkog reda Male braće izjavio je da su "problematične finansijske aktivnosti" nekih fratara i ljudi izvan crkve ugrozile finansijsku stabilnost tog reda.

Red je o tome obavestio crkvu i civilne vlasti i pokrenuo reviziju svojih finansija unazad do 2003, preneo je AP. Red Male braće nalazi se "u teškoj finansijskoj situaciji, sa značajnim teretom duga", napisao je Peri u saopštenju objavljenom na veb sajtu franjevaca.

"Sistemi finansijskog nadzora i kontrole sredstava reda bili su ili previše slabi ili su kompromitovani", dodao je Peri.

Peri nije pružio detalje o kojoj sumi je reč i pozvao na donacije unutar reda, u svetlu krize. Glavni blagajnik administrativnih kancelarija reda u Rimu podneo je ostavku.

Franjevački red Mala braća ima 15.000 članova u celom svetu. To je jedan od nekoliko verskih redova koji su nastali na temeljima učenja svetog Franje Asiškog, koji se odrekao svetovnog života i posvetio siromašnima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: