Otkaz bankaru zbog šverca prevozu

U Srbiji se odavno lome koplja oko toga ko je za, a ko protiv plaćanja gradskog prevoza, kao i oko toga kome uopšte treba plaćati. U Britaniji je drugačije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

17:37

Default images

Plaćanje se uglavnom podrazumeva, a jedan bogati bankar koji je svakodnevno "štedeo" 15-ak funti na karti za voz je zbog toga izgubio posao.

Kako piše BBC, Džonatan Barouz (44) se ukrcavao na svoj voz na jednoj stanici u ruralnom delu u okolini Londona, svaki put bez karte, a zatim koristio pretplatnu "Ojster karticu" da prođe kroz kapije na svojoj stanici.

Tako je čovek sa godišnjom platom od milion funti umesto oko 20 funti dnevno, prevoz do posla plaćao sedam funti i to tokom šest godina. Uhvatio ga je jedan kondukter, a Barouz se sa kompanijom nagodio van suda i isplatio im sve što im je dugovao, uz penale.

Međutim, tu nije bio kraj, jer je Barouzova prevara prijavljena Telu za finansijsko poslovanje (FCA), koja mu je izrekla zabranu bavljenja poslom u finansijskom sektoru.

"Njegovo ponašanje nije u skladu sa našim standardima. Licencirana lica moraju da se ponašaju pošteno i sa integritetom u svakom trenutku, a kada to nije tako, mi preduzimamo određene korake", saopštila je FCA.

Barouz se naknadno izvinio za "glupo ponašanje" i naveo da iza sebe ima 20 godina dugu karijeru bez mrlje.

"FCA bi trebalo da na tapetu ima mnogo veće prekršaje od mog u finansijskom sektoru", rekao je Barouz.

Da je plaćao, njega bi godišnji prevoz koštao oko 5.000 funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: