Novak EU: Pišite, pa ćemo videti

Rusija još nije primila zvaničan predlog Evropske komisije za gradnju gasnog čvorišta u Bugarskoj, ali tvrdi da je spremna da ga razmotri kad stigne.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

17:22

Default images

Bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova rekla je danas, u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Aleksandrom Novakom, da je Rusija važan partner Bugarskoj u oblasti razvoja energetskog sektora.

Ministri su razgovarali o važnim aspektima saradnje u energetskom sektoru, a Petkova je izvestila kolegu da zvanična Sofija smatra da je Južni tok projekat od izuzetnog značaja za Bugarsku sa stanovišta diverzifikacije transporta prirodnog gasa, ali i zbog očekivanog ekonomskog oporavka i otvaranja novih radnih mesta, saopštilo je bugarsko ministarstvo energetike, a prenosi bugarska agencija BTA.

Petkova je, takođe, upoznala Novaka sa idejom gradnje distributivnog gasnog čvorišta u blizini Varne (na bugarskoj obali Crnog mora), gde je trebalo da izrone cevi gasovoda Južni tok, na šta je Novak rekao da Rusija još nije primila zvaničan predlog Evropske komisije za gradnju gasnog čvorišta u Bugarskoj, ali da je spremna da ga razmotri kad stigne.

Bugarsko ministarstvo energetike je, takođe, saopštilo da Bugarska još nije dobila zvanično saopštenje Rusije u pogledu projekta Južni tok i da je to važno za Sofiju, naročito u kontekstu strateškog partnerstva između dve zemlje u energetskom sektoru.

Istovremeno, bugarski premijer Bojko Borisov je tokom samita Evropske unije u Briselu, kako izveštavaju bugarski mediji, rekao da će Sofija dati sve potrebne dozvole za početak izgradnje Južnog toka i da će nastaviti radove na projektu.

"Dobio sam punu podršku i razumevanje Evropskog saveta u tome da Bugarske ne treba da bude krivac i da plati novčanu kaznu zbog zaustavljanja projekta", citirala je danas agencija BGNES šefa vlade.

Borisov je u Brisel doputovao da bi se konsultovao s kolegama o budućim aktivnostima oko Južnog toka.

"Odgovor na moje pitanje o Južnom toku je bio jedan - poštujte međudržavne sporazume da bi izbegli sudske sporove i kasnije moguće kazne, kao u slučaju s nuklearnom elektranom Belene. Od tog momenta sve druge obaveze su obaveze Evropske unije", rekao je Borisov.

"Naša zemlja mora da ispuni svoju obavezu oko pripreme za izgradnju, posebno za morski deo gasovoda i da izda potrebne dozvole", dodao je on.

Šef vlade je takođe kazao da će čekati reakcije Gasproma. "Ako Gasprom prekine projekat, bez obzira na to što je bugarska strana dala sve dozvole, to će biti njegova krivica, a ne krivica Bugarske", smatra Borisov.

Početkom decembra ruski predsednik Vladimir Putin je, tokom posete Turskoj, izjavio da u postojećim uslovima Rusija ne može da realizuje Južni tok, pre svega zbog nekonstruktivnog stava EU. Istovremeno je najavio da je Rusija spremna da izgradi još jedan sistem gasovoda ka Turskoj, pored Plavog toka, i gasno čvorište između Turske i EU (Grčke).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: