Belorusi u panici kupuju devize

U Belorusiji je zavladala panika među stanovništvom koje je pohrililo u menjačnice kako bi kupilo devize iz straha od devalvacije nacionalne valute.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 19.12.2014.

13:40

Default images

Dok su se formirali redovi ispred menjačnica, centralna banka je uvela privremenu taksu od 30 odsto na kupovinu deviza, a uvoznicima naložila da prodaju polovinu deviznih prihoda.

Kako je objavljeno na sajtu centralne banke, povećane su kamatne stope kako bi Belorusi zadržali novac na računima.

Kako podseća Frans pres, Belorusija koja je izolovana zbog represivne politike predsednika Aleksandra Lukašenka, zavisi od susedne Rusije. Njeni stanovnici su još 2011. godine doživeli finansijsku krizu, praćenu galopirajućom inflacijom.

Neke menjačnice danas su zatvorene zbog velike potražnje deviza. Kurs beloruske rublje jutros je opao za osam odsto u odnosu na juče. Međutim, kurs je ostao nepromenjen na berzi gde je danas obustavljeno trgovanje.

Ekonomista Vladimir Tarasov kaže za Frans pres da je kriza za sada samo tehnička.

"Banke nisu bile spremne da odgovore na toliku potražnju za devizama. Ali, kriza bi narednih dana mogla da se pretvori u finansijsku krizu velikih razmera ako Rusija ne pomogne sa nekoliko milijardi dolara", dodaje on.

Međunarodni monetarni fond odobrio je 2009. pozajmicu Minsku od 3,5 milijardi dolara, ali je odbio da pruži novu podršku nakon 2011. godine zato što vlasti odbijaju da sprovedu reforme i restriktivnu budžetsku politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: