Venecuela na ivici bankrota

Američka bonitetna agencija Fič snizila je kreditni rejting Venecuele za tri stepena na "ČC".

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

07:21

Default images

Rejting je oboren uz obrazloženje da je ova "ekonomski krhka" i od izvoza nafte zavisna zemlja izložena riziku od bankrota zbog pada globalnih cena nafte.

U saopštenju Fiča se navodi da Venecuela "ima dugu istoriju servisiranja duga u periodima visoke političke i finansijske krize, nedovoljno snažnu politiku da odgovori na spoljne pritiske i makroekonomske neravnoteže, kao i da je suočena sa aktuelnim padom međunarodnih cena nafte što je oslabilo materijalni kapacitet Venecuele za servisiranje duga", prenosi agencija Frans pres.

Sunovrat cena nafte od 50 odsto u proteklih pola godine naročito je pogodio članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), pri čemu je, kako procenjuje Fič, privreda Venecuele u ovoj godini usporila za četiri odsto.

Budući da celokupan devizni priliv Venecuele dolazi od izvoza nafte, Fič je upozorio tu latinoameričku državu na relativno nizak nivo medjunarodnih rezervi od 21,4 milijarde dolara, kao i da bi se u budućnosti mogla suočiti sa problemima, budući da 72 odsto rezervi drži u zlatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: