Na prodaji akcije Lojds banke

Britanija će prodati deo akcija nacionalizovane banke "Lojds benking grup" (LBG) u narednih šest meseci, u okviru plana da se banka vrati u privatni sektor.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

11:37

Default images

Finansijski instrumenti Velike Britanije (UKFI), koji upravljaju deonicama banke, navode da će država smanjiti svoj udeo u LBG sa trenutnog nivoa od 24,9 odsto, a prodajom deonica upravljaće američka banka "Morgan Stenli", prenosi agencija Frans pres.

UKFI napominje da akcije neće biti prodavane ispod prosečne cene od 0,73 funte po kojoj ih je prethodna vlada kupila. Zvanični London bi za pet odsto udela u banci mogao da dobije više od tri milijarde funti (3,8 milijardi evra).

Britanska vlada poseduje gotovo četvrtinu "Lojds" banke, koju je spasila novcem poreskih obveznika (20 milijardi funti) na vrhuncu globalne finansijske krize iz 2008. London je prvobitno držao 39 odsto udela u banci, a postepenom prodajom deonica pribavio je 7,4 milijarde funti.

LBG je juče "kroz iglene uši" prošao stres test Banke Engleske, osmišljen da proveri sposobnost bankarskog sektora da izdrži novu ekonomsku krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

14 h

Podeli: