Fed: Treba nam još malo strpljenja

Američka Uprava federalnih rezervi zadržala je dosadašnju monetarnu politiku, navodeći da će biti strpljiva i sačekati odgovarajući trenutak za podizanje kamata

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

10:51

Default images

Fed je, po okončanju dvodnevnog sastanka, poručio da će kamatne stope početi da rastu tek od sredine 2015, odbacivši tržišne spekulacije da bi se to moglo desiti ranije u svetlu jačanja američke privrede, prenosi agencija Frans pres.

Centralna banka je zadržala ključnu kamatnu stopu izmedju nula i 0,25 odsto, koliko iznosi već šest godina kao vid podrške oporavku američke prirvede od duboke recesije.

Fed veruje da će nezaposlenost iduće godine pasti na 5,2 odsto, dok će inflacija ostati izmedju 1,0 i 1,6 odsto. Privredni rast bi u 2015. trebalo da ubrza na 2,6 do 3,0 odsto, nakon rasta od 2,3 do 2,4 odsto iz ove godine.

Federalni komitet za otvorena tržišta (FOMC) poručio je da će sačekati sa podizanjem kamatnih stopa do sredine 2015.

"Zaposlenost raste zdravim tempom, a privreda jača. Ipak, ima još dosta mesta za napredak", izjavila je predsednica Feda Dženet Jelen, dodajući da je dramatičan pad globalnih cena nafte dobar za privredu SAD, koja je uvoznik nafte, budući da kupci ostaju sa više dolara, što podstiče domaću potrošnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: