Ni pad u SAD nije ukočio cene nafte

Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji bile mešovite, nakon što su podaci u SAD pokazali da su zalihe nafte u toj zemlji smanjene.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

09:38

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 27 centi na 56,2 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za februarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo dva centa na 61,2 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američka vladina Agencija za informisanje o energetici (EIA) saopštila je da su rezerve sirove nafte najvećeg svetskog proizvodjača tog energenta za nedelju dana, zaključno sa 12. decembrom, manje za 800.000 barela.

Cene nafte su od juna oslabile oko 50 odsto zbog obilnih globalnih zaliha, snažnog doala i odbijanja Organizacije zemalja izvoznica nafte da smanji proizvodnju.

Predsednica američke Uprave federalnih rezervi Dženet Jelen izjavila je nakon dvodnevnog sastanka centralne banke da američka privreda jača, ali da će odluka o podizanju kamata biti doneta u skladu sa budućim privrednim podacima.

Investitori pomno prate kretanje kamatnih stopa, budući da njihov rast obično vodi rastu dolara. Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: