Dobra strana pada rublje za Kremlj

Budžet Rusije biće u dobitku za 50 do 100 milijardi rubalja (0,7 do 1,5 milijardu dolara) zbog pada rublje i cene nafte, ali privreda će biti na gubitku.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.12.2014.

20:04

Default images

To je izjavio zamenik predsednika Vnješekonombanke (VEB) Andrej Klepač, koji se ranije bavio makroekonomskim prognozama kao zamenik ministra za ekonomski razvoj.

Klepač je na konferenciji lista Vjedomosti ukazao da je sadašnji nivo cena nafte za 40 dolara po barelu niži od obračunatog u budžetu, a dolar je ojačao za 20 rubalja.

Prema nekim stručnjacima, dodaje Klepač, prilikom pada cene nefte za tri dolara po barelu, rusku valutu treba devalvirati za jednu rublju.

"Prosta računica pokazuje da će budžet biti u dobitku oko 700-900 milijardi rubalja. Ali mi zaboravljamo da naša privreda pada, smanjuje se uvoz. Zbog toga realna korist nije velika. Orijentaciono 50-100 milijardi rubalja", rekao je Klepač.

On je skrenuo pažnju da u tim uslovima, već sledeće godine rusku ekonomiju očekuje pad.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u trenutnoj situaciji ne postoji razlog da se "na brzinu" revidira budžet.

Klepač ne isključuje da pad investicija u 2015. godini može dostići 10 odsto. On je podsetio da je 2013. godine došlo do stagnacije u tom segmentu, državne investicije su smanjene a privatne neznatno povećane.

Ove godine je došlo do pada investicija privatnog biznisa. Pada ulaganja će biti i u 2015. i, prema pesimističnoj prognozi Centralne banke, on može dostići 10 odsto, ukazao je zamenik predsednika VEB. Prema zvaničnoj prognozi Ministarstva za ekonomski razvoj, u 2015. godini investicije se mogu smanjiti 3,5 odsto.

Klepač smatra da će biti negde oko tih cifara. Minimun 1,5 do dva odsto, a maksimalno 10 odsto, što se može uporediti s krizom 2008. godine.

On je naglasio da se bez ulaganja u domaće kompanije ne može sprovesti tehnološka modernizacija, a samim tim ni povećati konkurentnost. Pri tome, kako je dodao, neke kompanije imaju novca.

"Postoje kompanije koje imaju novca u vrednosti 10-20 milijardi dolara na računima. Ali, u uslovima skoka dolara sredstva se masovno pretvaraju u devize, što se registruje kao odliv kapitala", rekao je on.

U takvim uslovima, kao i usled "eksplozivnog rasta kamatnih stopa, krediti će na neko vreme pasti tako da ne treba očekivati velike investicione projekte", smatra Klepač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: