"Ne sme da nas raduje pad rublje"

Češki premijer Bohuslav Sbotoka upozorio je da Evropa ne bi trebalo da se raduje zbog strmoglavog pada rublje i ekonomskih problema Rusije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

09:57

Default images

Razlog je taj jer će negativno uticati i na privredni rast Evropske unije, a može da ugrozi i stabilnost bankarskog sistema u Evropi.

"Pad rublje nije ništa što bi trebalo da nas raduje. Zato što ako bi se nastavila ekonomska destabilizacija Rusije, kratkoročno bi to moglo da utiče negativno na privredni rast u Evropi i, naravno, tu su i rizici za stabilnost bankarskog sistema", kazao je Sobotoka češkim novinarima koji ga prate na samitu u Beogradu. Češki analitičari ocenjuju da će dalji pad rublje, koja je od početka godine izgubila 50 odsto vrednosti prema dolaru, neminovno otežati češki izvoz u Rusiju.

"Ako bi bio nastavljen pad rublje, to može da ugrozi desetine hiljada radnih mesta u Češkoj. Pre svega, izuzetno će otežati češki izvoz u Rusiju i situaciju onih preduzeća koja vode obračune u dolarima. Očigledno je da će se povećati broj ruskih preduzeća koji neće moći sebi da dopuste poslove sa češkim", kazao je František Masopust iz Privredne komore Češke.

"Dalji pad rublje znači poskupljenje uvozne robe na ruskom tržištu i pogoršanje sposobnosti da se plaćaju obaveze po sklopljenim ugovorima. Već sada rastu dugovanja ruskih partnera", kazao je analitičar češkog Saveza industrije i saobraćaja Danijel Čižek.

Zemljotres na ruskom finansijskom tržištu pomno se prati i u susednoj Poljskoj, pošto je rublja povukla u ponedeljak na dole i valute u susednom regionu Srednje Evrope.

"Pokazalo se da smo ipak bliže Rusiji nego glavnim tržištima. Prvo je počeo da gubi zlot, a za njim i obligacije. Domaći ekonomski podaci ostali su u senci", kazao je analitičar Kamil Mališevski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: