Česi se još ne raduju evru

Spremnost Češke za uvođenje evra se poboljšala, ali slab oporavak evrozone i fiskalna nesigurnost su razlog zbog čega ona neće određivati datum za evro.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.12.2014.

17:02

Default images

Vlada Češke je usvojila zajedničku preporuku centralne banke i mnistarstva finansija da se za sada ne određuje datum uvođenja evra jer u 2015. godine neće moći da uđe u evropski mehanizam kurseva, Evropski stabilizacioni mehanizam (ERM) II, objavljeno je na sajtu Češke narodne banke.

Poslednjih godina razvoj je bio pod izrazitim uticajem svetske finansijske, ekonomske i kasnije evropske dužničke krize. Češka privreda je izgubila korak sa ekonomskim nivoom evrozone, ali s druge strane, sada je povećala usklađenost ekonomskog ciklusa sa zonom evra, navedeno je na sajtu.

Pripremljenost Češke za uvođenje evra se, za razliku od prethodnih godina, poboljšala, ali da bi u budućnosti ispunjenje kriterijuma bilo održivo, a ukupna ekonomska pripremljenost za uvođenje evra se dalje povećala, potrebno je ojačati fiskalni okvir i održivost javnih finansija u vezi sa starenjem stanovništva, navedeno je na sajtu.

Poželjno je, kako je saopšteno, i da se usvoje mere za povećanje fleksibilnosti tržišta rada i smanjenje administrativnih prepreka za poslovanje.

Novi, 19. član evrozone 1. januara 2015. godine postaće Litvanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: