Cena barela nafte opala na 55 $

Cena sirove nafte ponovo je danas opala na berzi u Njujorku, i to ispod praga od 55 dolara za barel, po prvi put za pet i po godina.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

16:34

Default images

Rano popodne na Njujorškoj robnoj berzi (Nymex) barel nafte tipa "Light Sweet Crude" (WTI) za isporuku u januaru je pojeftinio za 1,67 dolara, na 54,24 dolara, što je cena kao početkom maja 2009. godine.

"Pakleni konstantan pad cena na tržištu nafte (...), događa se zbog sumorne prognoze potražnje posle objavljivanja smanjenja privredne aktivnosti u Kini", rekao je Met Smit iz agencije "Ssnajder".

Kina je najveći potrošač energije na svetu i drugi po veličini potrošač nafte, odmah iza SAD. Američka agencija za energetiku smatrala je da bi Kina ove godine mogla postati najveći svetski uvoznik nafte, ispred Sjedinjenih Država.

SAD su smanjile svoj uvoz sirove nafte jer je same proizvode iz uljnih škriljaca, zbog čega je ponuda u svetu prevelika što obara cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: