Oporavak rublje srušen posle 2 sata

Posle privremenog skoka koji je trajao manje od dva sata, ruska rublja je danas ponovo pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar i evro, javljaju agencije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

09:19

Default images

Vrednost rublje opala je danas za 20 odsto u odnosu na evro i dolar, uprkos povećanju referentne kamatne stope kojim je Ruska banka pokušala da ojača rublju.

Jedan evro sada košta 100 rubalja, a dolar 80.

Banka Rusije povećala je danas referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto, u pokušaju da ojača rublju i spasi ekonomiju. To je najveće povećanje referentne kamatne stope od 1998. godine, a odluka banke je odmah uticala na jačanje rublje.

Vrednost ruske valute je jutros povećana za pet odsto, na 61 rublju za dolar, dan pošto je rublja izgubila gotovo 10 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Međutim, rast je trajao svega dva sata, posle čega je ruska valuta opet pala na rekordno nizak nivo.

Vrednost rublje je ove godine opala za gotovo 50 odsto u odnosu na dolar.

Pad vrednosti rublje preti da parališe rusku ekonomiju, već ugroženu sankcijama Zapada i padom cena nafte i gasa na svetskom tržištu.

Ovakav potez banke pokazuje razmeru finansijskih opasnosti s kojima se Rusija suočava i odražava strahove da bi pad rublje mogao da izazove paniku među potrošačima, koji bi onda pohrlili u banke da podignu svoj novac, što bi dalje produbilo ekonomske probleme, ocenjuje Asošiejted pres.

"To je način da se kupi vreme. To ne rešava nijedan od glavnih problema koje ruska ekonomija ima - pad cena energenata, sankcije Zapada i raširena korupcija", rekao je Beri Ajkengrin s Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

On ocenjuje da bi podizanje referentnih kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija moglo, s druge strane, da napravi još veću štetu u ekonomiji, jer bi zbog visokih rata otežalo uzimanje pozajmica i trošenje.

Ruska ekonomija u velikoj meri zavisi od prihoda od nafte, čija je cena opala sa 107 dolara po barelu prošlog leta na oko 60 dolara po barelu.

Vlada je nedavno smanjila procenu ekonomskog rasta za sledeću godinu, predvidjajući da će ekomonija upasti u recesiju.

Centralna banka je prošle sedmice već pokušala da zaustavi pad rublje podizanjem kamatnih stopa za jedan odsto, na 10,5, ali bezuspešno. Banka Rusije u prvom kvartalu 2015. očekuje inflaciju od 11,5 odsto na godišnjem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: