Evropa proteruje SAD taksiste

Od 1. januara biće zabranjen rad američke kompanije Aber (Uber) u Parizu koja nudi turistička vozila s vozačem.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

10:22

Default images

To su saopštile danas vlasti u glavnom gradu Francuske, gde je počeo štrajk taksista.

Taksisti su jutros počeli blokadu pristupu Parizu u znak protesta zbog prošlonedeljne odluke suda da ne zabrani rad konkurentnih "turističkih vozila s vozačem", koja, prema njihovim rečima, ne poštuju propise Evropske unije.

Ta služba je od skora zabranjena u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Portparol francuske vlade Pjer-Anri Brande izjavio je novinarima da zabrana stupa na snagu 1. januara na osnovu nedavno usvojenog zakona o uređivanju konkurencije taksi službe.

Prema njegovim rečima, kazna za taksiste koji budu vozili za američko udruženje biće do dve godine zatvora i 30.000 evra.

"Ne samo što je ta praksa nezakonita već mušteriju dovodi u opasnost jer vozači nemaju odgovarajuće osiguranje", rekao je Brande.

Francuski ogranak Aber u oktobru prošle godine je platio kaznu od 100.000 evra zbog "prevare u trgovinskoj praksi", jer je svoj rad predstavio kao grupnu vožnju. Aber je potom uložio žalbu i nastavio da posluje.

Brande je rekao da odluka trgovinskog suda koja je odbacila žalbu da se zabrani rad te kompanije ne predstavlja "poslednju reč pravde".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: