Ukrajinci, čeka vas šok terapija

Ukrajinske vlasti, suočene s teškim stanjem privrede i skupim konfliktom na istoku, primorane su da sprovode sve teže mere štednje.

Svet

Izvor: B92

Petak, 12.12.2014.

13:44

Default images

Prema nekim analitičarima, tamošnje vlasti će morati čak i da primene šok terapiju, da izvuku zemlju iz ćorsokaka i da povrate poverenje poverilaca.

Tim Međunarodnog monetarnog fonda stigao je u utorak u Kijev da sa novom vladom utvrdi raspored sprovođenja oštrih mera restrukturiranja privrede koje ta institucija traži da bi nastavila s davanjem pomoći.

MMF je Kijevu odobrio finasnisjku pomoć od 17 milijardi dolara ovog proleća u okviru programa od 27 milijardi koji su organizovale zapadne zemlje.

Ta pomoć, od koje je 4,6 milijardi dolara već isplaćeno, pokazala se nedovoljnom za Ukrajinu i za plaćanje dospelih dugova. MMF je posle posete u novembru procenio da će zemlji biti potrebno dodatnih 19 milijardi dolara do kraja 2015, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je pozvao da se održi međunarodna konferencija donatora.

Ta sredstva su presudna za ukrajinske vlasti koje treba da isplate svoj dug za gas Rusiji i da nađu rešenje za nestašicu uglja koja preti zemlji na pragu zime.

Ukrajina je u skoro neprekidnoj recesiji više od dve godine, i prolazi kroz tešku privrednu krizu, domaća valuta gubi na vrednosti, pogođena je endemskom korpucijom i skupim oružanim sukobom na istoku. Očekuje se da će BDP pasti najmanje sedam odsto ove godine, a inflacija je preko 25 odsto.

Jacenjuk je obećao velike uštede u budžetu za 2015. sa smanjenjem svih mogućih izdataka, i predviđa nastavak pada privredne aktivnosti u prvih šest meseci naredne godine.

"Spremni smo za najradikalnije i najteže promene koje su potrebne zemlji", rekao je Jacenjuk u prvom govoru pred novim parlamentom 2. decembra.

Analitičar Oleksandar Paraščij je podsetio da je ukrajinski premijer jasno rekao da će 2015. biti godina preživljavanja i da će sve snage biti usmerene na spasavanju ekonomije, finansijskog sektora i izbegavanju probijanja roka za otplatu dugova.

Vlada će verovatno morati da uvede veoma nepopularne mere koje traži MMF da smanji javni deficit, kao što je povećanje cene energenata i drastično smanjenje socijalnih davanja, uključujući u zdravstvo i školstvo.

"Ako ukrajinska vlada odluči da jako podigne cene usluga javnih preduzeća, zemlja će se naći u 'šok terapiji'", upozorio je ekonomista Olekesandr Valčičen, ali je i dodao da bez tog šoka Ukrajina ne može da izađe iz začaranog kruga ekonomskih teškoća.

Dvoje stranaca dobilo je težak zadatak da sastave novi budžet, nekoliko sati pošto su stekli ukrajinsko državljanstvo. Amerikanka Natali Džaresko, koja je radila u američkom Stejt departmentu i vodila investicioni fond, postala je ministarka finansija.

Litvanac Ajvaras Abromavicijus, bivši menadžer jednog švedskog fonda, dobio je resor ekonomije i obećao je da će upotrebiti najradikalnije mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: