Arapi kupili i Skotland jard

Čuvena zgrada Skotland jarda, sedište londonske policije, prešlo je u vlasništvo arapskih investitora iz "Abu Dabi fajnenšel grupe" za 370 miliona funti.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2014.

20:31

Default images

Zdanje koje je imalo zapažene "uloge" u mnogim filmovima i serijama, tako postaje drugi londonski simbol nakon "Krastavca", koji su u poslednje vreme kupili stranci.

Detektivi i bobiji će se tako preseliti na drugu lokaciju, a investitori će skinuti čuvenu tablu "Nju Skotland jard" i renovirati kompleks, u kom će se naći stanovi, kancelarije i jedan hotel.

Grupa investitora iz Abu Dabija je zemljište površine 6.900 kvadratnih metara platila čak 120 miliona funti više od početne cene, a birtanski mediji aukciju opisuju kao "ekstremno takmičarsku".

Prodaja zgrade u poslovnom kompleksu izgrađenom šezdesetih godina prošlog veka ocenjeno je u kabinetu gradonačelnika Londona Borisa Džonsona kao "ključni posao", koji će građanima Londona omogućiti veću bezbednost i policiji bolje uslove.

"U ovoj situaciji svi dobijaju. Policajci će dobiti novu opremu, građani Londona modernu, efikasnu policijsku službu kakvu zaslužuju, a javna kasa 100 miliona funti za naše škole i bolnice", rekao je zamenik šefa kriminalističkog odeljenja Stiven Grinhal.

Iako je prodaja oglašena u septembru sa početnom cenom od 250 miliona, uz očekivanja da se obavi tek 2015. godine, zgrada u na adresi 10 Brodvej privukla je mnogo pažnje.

"Prodajemo zastarelu zgradu čije kapacitete nismo koristili. Sada ne samo da možemo da zaštitimo to bogato nasleđe, već i da finansiramo novo sedište policije, opremimo bobije. Ovaj ključni posao nam omogućava da sačuvamo svoju prošlost, ali i da sadašnjem 'Metu' (policiji) damo finansijsku injekciju koja će im pomoći da održe London bezbednim", rekao je gradonačelnik Džonson.

Policija se seli u zgradu "Kertis Grin", što će na godišnjem nivou uštedeti šest miliona funti.

Londonski mediji podsećaju da "Abu Dabi Fajnenšel grupa" već renovira jednu zgradu u neposrednoj blizini Bakingemske palate i da predstavlja još jednu od kompanija sa Bliskog istoka i iz Azije koje kupuju vredne nekretnine u britanskoj prestonici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: