Posle pola godina potekao ruski gas

Rusija je danas obnovila isporuke gasa Ukrajini posle šestomesečne obustave uzrokovane sporom između Moskve i Kijeva oko cena gasa i neplaćenog duga.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 09.12.2014.

10:51

Default images

"Ukrajina je počela da dobija ruski gas. Obim uvoza je oko 43,5 miliona kubnih metara dnevno", izjavio je portparol ukrajinske kompanije, Maksim Beljavski, i dodao da će gas biti isporučivan preko severnog beloruskog gasovoda Mozir i merne stanice Sudža, prenosi Rojters.

Ukrajina troši oko 200 miliona kubnih metara gasa dnevno tokom zime, podseća agencija.

Rusija je sredinom juna prestala da isporučuje gas Ukrajini zbog spora sa zvaničnim Kijevom u vezi cene gasa i dugovanja.

Ukrajina je koliko god je mogla odlagala kupovinu novih zaliha, da bi prošlog petka, u skladu sa ugovorom između ukrajinskog Naftogasa i ruskog Gasproma, uplatila ruskoj kompaniji avans od 378 miliona dolara za isporuku milijardu kubnih metara gasa za decembar.

Ukrajina, Rusija i Evropska unija postigle su 30. oktobra privremeni sporazum o spornim isporukama ruskog gasa, kojim se ove zime obezbeđuje snabdevanje Ukrajine kao i Evrope.

Sporazum se odnosi na rešenje dospelih dugova Ukrajine i uslova plaćanja isporuka do marta 2015.

Otplata ukrajinskog duga Rusiji od 3,1 milijardu dolara biće izvršena u dve tranše, prva od 1,45 milijardi dolara odmah, a druga od 1,65 milijardi dolara do kraja godine.

Rusi procenjuju ukupan dospeli dug na 5,3 milijardi dolara, ali su prihvatili da se spornih 2,2 milijarde prepusti arbitražnom sudu.

Ključni deo kompromisa je da cena bude manja od 385 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, i da važi tokom trajanja prelaznog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: