Ukrajini ruski gas tek za tri dana

Rusija će u četvrtak, 11. decembra, obnoviti isporuke prirodnog gasa Ukrajini, saopštila je ukrajinska gasna kompanija Ukrtransgas.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

15:29

Default images

"Ruski gas će 11. decembra ponovo poteći prema Ukrajini", rekao je Rojtersu portparol ukrajinske kompanije, Maksim Beljavski, nakon što je Kijev prošlog petka uplatio ruskom Gaspromu avans za dobijanje milijardu kubnih metara gasa u decembru.

Portparol Gasproma je potvrdio da su dobili avans Kijeva, kao i da je ruska kompanija spremna da obnovi isporuke.

Ukrajinski ministar energetike, Volodimir Demčišin, kaže da Ukrajina troši preko 200 miliona kubnih metara gasa dnevno, od čega 55 miliona proizvodi sama, 120 miliona dolazi iz rezervi, a ostatak nabavlja zahvaljujući reverzibilnom toku gasa iz evropskih zemalja.

Rusija je, kako podseća Rojters, sredinom juna prestala da isporučuje gas Ukrajini zbog spora sa zvaničnim Kijevom oko cena gasa i dugovanja.

Ukrajina je koliko god je mogla odlagala kupovinu novih zaliha, da bi prošlog petka, u skladu sa ugovorom izmedju ukrajinskog Naftogasa i ruskog Gasproma, uplatila ruskoj kompaniji avans od 378 miliona dolara za isporuku milijardu kubnih metara gasa za decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: