Kijev čeka da Moskva odvrne slavinu

Ukrajina očekuje da joj Rusija danas obnovi isporuke gasa pošto je zvanični Kijev uplatio Gaspromu 378 miliona dolara avansa za milijardu kubnih metara gasa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

11:42

Default images

Rusija je, kako podseća Rojters, sredinom juna prestala da isporučuje gas Ukrajini zbog spora sa zvaničnim Kijevom oko cena gasa i dugovanja.

Ukrajina je koliko god je mogla odlagala kupovinu novih zaliha, da bi prošlog petka, u skladu sa ugovorom između ukrajinskog Naftogasa i ruskog Gasproma, uplatila ruskoj kompaniji avans od 378 miliona dolara za isporuku milijardu kubnih metara gasa za decembar.

Prema tom ugovoru, gas bi trebalo da bude isporučen u roku od 48 sati po uplaćivanju avansa.

Ukrajina je, kako podseća britanska agencija, jedan od najvećih potrošača ruskog gasa, uz godišnji uvoz od oko 30 milijardi kubnih metara.

Krajem oktobra, Ukrajina i Rusija su, uz posredstvo Evropske unije, potpisale ugovor o isporučivanju gasa Kijevu tokom zimskih meseci, što je, kako ocenjuje Rojters, samo privremeno rešenje za dugotrajni cenovni spor između Moskve i Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: