Bezos:Moje greške koštale su Amazon

Džef Bezosa, osnivač, predsednik i glavni izvršni direktor Amazona retko javno nastupa, ali kada nešto kaže, to se onda daleko čuje.

Svet

Izvor: B92

Subota, 06.12.2014.

16:36

Default images

Tako je nedavno, prilikom gostovanja na jednoj konferenciji u Njujorku, upitan zašto njegova kompanija za dvadeset godina postojanja nije zabeležila dobit, priznao da je doneo niz grešaka koje su američku kompaniju za prodaju preko interneta koštale milijarde dolara.

“Napravio sam greške sa Amazonom vredne milijarde dolara” rekao je Bezos i dodao kako je za dvadeset godina rada u kompaniji potrošio svega šest sati ukupno na razgovore za investitorima.

Nedostatak transparentnosti je jedna od osnovnih zamerki investitora na Amazon, pa ne treba da čudi što su deonice te kompanije tokom ove godine oslabile 18 odsto.

Prvi čovek kompanije istakao je kako je morao da eksperimentiše, a u prirodi eksperimenata je da ne mogu uvek sa imaju uspešan ishod.

“Ali nekoliko velikih uspeha kompenzuju na desetine neuspeha”, naglasio je Bezos.

A jedan od tih novijih, neuspešnih eksperimenata je i pametni telefon Amazon Fire. Tehnološki analitičari sve ga glasnije proglašavaju pravom katastrofom za kompaniju. Telefon je predstavljen ove godine, a već je doneo gubitak od 437 miliona dolara.

Bezos je komentarušići taj telefon rekao kako je još rano za procene da li je ovaj izlet mobilnu telefoniju bio fijasko ili pun pogodak.

Prema njegovom viđenju, Amazon kao kompanija je sklop nekoliko različitih biznisa, od kojih su neki profitabilni, a neki "još traže svoj put".

U sporna ulaganja ubraja se kupovina dnevnika Vašington Post. Bezos je priznao da novine uopšte nije planirao da kupi, ali ga je “Don Graham u to ubedio".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: