Rusi otkazali cevi za Južni tok

Italijanska kompanija Saipem dobila je od kompanije Saut strim transport zvanično obaveštenje o prekidu radova na izgradnji morskog dela gasovoda Južni tok.

Svet

Izvor: B92

Petak, 05.12.2014.

11:34

Default images

Italijanska kompanija, specijalizovana za postavljanje cevi u moru, koja je dobila naružbine od Saut strim transporta, u utorak je saopštila da nastavlja radove, jer nije primila obaveštenje iz Moskve o otkazivanju sporazuma o izgradnji podvodnog dela gasovoda Južni tok, prenela je tada agencija ANSA.

Saipem je saopštio da trenutno ne može da proceni ekonomske posledice te odluke, pošto za to nije bilo dovoljno vremena, dodajući da se ne zna i da li je odluka konačna.

Kako piše Vol strit džornal, Saipem bi naredne godine mogao da izgubi do 1,25 milijardi evra prihoda zbog prekida realizacije projekta izgradnje gasovoda.

Direktni gubici evropskih kompanija usled zamrzavanja izgradnje Južnog toka će biti najmanje dve i po milijarde evra, objavio je ranije ruski list Vjedomosti, na osnovu materijala kompanije Saut strim transport. Konkretno, nemački Juropajp (Europipe) je izabran za isporučioca 50 odsto narudžbina cevi za prvu liniju Južnog toka u vrednosti 500 miliona evra.

U martu je kompanija Saut strim transport, zadužena za izgradnju gasovoda, zaključila ugovor za postavljanje prve linije Južnog toka sa Saipemom, ćerkom firmom ENI. Vrednost ugovora je bila dve milijarde evra, podsetila je ruska agencija Interfaks.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak tokom posete Turskoj saopštio da Rusija odustaje od projekta izgradnje gasovoda Južni tok zbog stava Bugarske i Evropske unije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji se u četvrtak u Briselu sureo sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, rekao je da prepreke pred kojima se našao Južni tok nisu nepremostive i da gasovod može da bude izgrađen. Uslovi za to su odavno poznati, nije se pojavilo ništa novo. "Lopta je sada na strani Rusije", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: