Šta BBC kaže o kraju Južnog toka?

Saopštenje ruskog predsednika Vladimira Putina o otkazivanju izgradnje Južnog toka izazvalo je mešavinu iznenađenja, olakšanja i zaprepašćenja, javlja Bi-Bi-Si.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.12.2014.

12:10

Default images

Kritičari ruske politike već dugo tvrde da gasovodi, zajedno sa nuklearnom energijom, predstavljaju "duge prste Kremlja" i otvaraju put za politički i ekonomski uticaj Moskve. Putinova odluka, iz tog ugla, predstavlja dramatičnu promenu pravca, navodi Bi-Bi-Si.

"To je možda blef koji treba da primora vlade Bugarske, Srbije, Mađarske i Austrije da se ujedine u ubrzanju projekta i ubede Evropsku komisiju u njegov značaj", navodi stručnjak za energetiku Centra za studije o demokratiji u Sofiji Martin Vladimirov.

Postoji i drugo objašnjenje, da je Južni tok jednostavno preveliki teret za Gasprom u vreme teške finansijske situacije u Rusiji, dodaje Vladimirov.

U Evropi je tražnja gasa u padu i nisu joj potrebna potencijalne 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, koliko bi iznosio kapacitet Južnog toka. Gasovod Severni tok nije ni blizu popunjen do punog kapaciteta i posluje uz gubitke, navodi Bi-Bi-Si. Pored toga, Gasprom traži nova tržišta i okreće se ka istoku.

"Biće im potrebno 100 milijardi dolara u narednih četiri do pet godina za razvoj gasnih polja u istočnom Sibiru i za izgradnju gasovoda ka Kini", navodi Vladimirov.

Otkazivanje Južnog toka loša je vest za vlade u Mađarskoj i Srbiji, koje su bile među najvećim zagovaračima projekta, zajedno sa austrijskom energetskom kompanijom OMV i italijanskim ENI-jem.

Najveći deo gasa iz Južnog toka stizao bi u ogromni rezervoar u Baumgartenu u Austriji, koji je delom u ruskom vlasništvu. Oko trećina gasa koji Rusija izvozi u zapadnu Evropu prolazi kroz Baumgarten.

U Ukrajini je vest o otkazivanju projekta dočekana s olakšanjem. "Projekat je otkazan iz ekonomskih razloga zavijenih u političko objašnjenje", smatra Andrij Tiurin iz ukrajinske kompanije Energoatom.

"Zašto potrošiti toliko novca na alternativni put za isti gas? U vreme pada cena nafte, zašto toliko ulagati u projekat koji Evropi nije neophodan?", zapitao se on.

Ukrajina je krajem oktobra sa Rusijom konačno potpisala novi gasni sporazum, koji važi do marta i garantuje isporuke gasa tokom zime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: