EU: Borićemo se za Južni tok

Evropska komisija nastaviće razgovore o gasovodu Južni tok bez obzira na najavu Rusije da zaustavlja taj projekat, kaže Maroš Šefčovič.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

17:59

Default images

Sledeći sastanak biće održan 9. decembra, saopštio je potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Šefčovič je naveo da se o projektu gasovoda Južni tok redovno raspravlja između relevantnih zemalja članica i Komisije i da je Komisija do sada bila domaćin nekoliko sastanaka sa ciljem da se za ovaj projekat nađe rešenje koje bi u potpunosti bilo u saglasnosti sa propisima EU.

"Očigledno da će ovaj novi razvoj događaja biti dodatni element koji će biti raspravljan na sastanku", napisao je Šefčovič.

On je dodao da je stalno promenjiva energetska slika u EU još jedan razlog za Uniju da izgradi "održivu energetsku zajednicu, sa klimatskom politikom u kojoj se planira budućnost."

"Jedan od prioriteta za Energetsku uniju biće bezbednost snabdevanja energije", naveo je komesar.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je u Ankari rekao da je Rusija primorana da se povuče iz projekta Južni tok zbog toga što EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

Portparolka Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen rekla je danas u Briselu da se stav EU prema Južnom toku nije promenio i da se moraju graditi gasovodi u Evropi koji će raditi u skladu sa propisima EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: