Švajcarci neće zlato, cena pada

Cene zlata i srebra doživele su novi pad na svetskim berzama posle odluke građana Švajcarske da Centralna banka ne bi trebalo da poveća rezerve zlata.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2014.

12:27

Default images

Većine glasača na švajcarskom referendumu odbacila je u nedelju predlog Centralne banke Švajcarske o povećanju rezerve zlata sa osam na 20 odsto ukupnih rezervi. Taj predlog žestoko je kritikovala politička i ekonomska javnost u Švajcarskoj zbog činjenice da bi pozitivna odluka značajno umanjila sposobnost vođenja monetarne politike.

Iako ovakva odluka na referendumu nije došla kao veliko iznenađenje, većina trgovaca se nadala usvajanju predloga Centralne banke jer bi na taj način smanjili svoje gubitke na zlatu.

Švajcarska centralna banka trenutno poseduje 1.040 metričkih tona zlata, a planirala je da kupi dodatnih 1.500 tona za 60 milijardi švajcarskih franaka, kako bi dostigla 20 odsto rezervi.

Ovakav rezultat na referendumu govori da apetit birača za zlatom, kao neprikosnovenom rezervom, nije dovoljno jak kao što su neki pretpostavljali, ocena je analitičara brokerske kuće Prudens Kepital.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: