Kini udarila u zid, šta je rešenje?

Rast prerađivačke aktivnosti u Kini usporio je u novembru na najniži nivo u poslednjih osam meseci, pokazali su danas zvanični podaci u Pekingu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2014.

10:26

Default images

Time su podstaknute spekulacije da će kineska vlada preduzeti nove korake za stimulaciju druge po veličini svetske privrede.

Kineski zvanični indeks menadžera nabavke (PMI), kog objavljuje Zavod za statistiku, spustio se prošlog meseca na 50,3 sa 50,8 poena iz oktobra i to je najniži nivo od marta, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti, prenosi agencija Frans pres.

Indeks koji prati aktivnost u kineskim fabrikama i radionicama smatra se ključnim pokazateljem zdravlja kineske ekonomije, važnog pokretača globalnog privrednog rasta. "Slabiji PMI ukazuje na to da je privredni rast u novembru takođe bio slab, što objašnjava odluku centralne banke da snizi ključnu kamatnu stopu", navode ekonomisti banke Nomura.

Narodna banka Kine je 21. novembra iznenadila ekonomiste prvim sniženjem ključne kamatne stope u poslednje dve godine, što je protumačeno kao pokušaj podrške posustaloj privredi.

PMI kog izračunava britanska banka HSBC takođe je pao u novembru, na 50 sa 50,4 poena iz oktobra i to je najniži nivo od maja. "Domaća tražnja rasla je slabim tempom, a nove izvozne narudžbe su na petomesečnom minimumu", rekao je glavni ekonomista HSBC za Kinu Chu Hongbin.

Kineska privreda je u trećem kvartalu porasla 7,3 odsto, u odnosu na 7,5 odsto iz prethodna tri meseca i to je najsporiji tempo rasta od 2009. sa vrhunca globalne krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: