Ovaj klinac je sledeći milijarder

Tinejdžer Tomi Rouz (15) bi mogao da postane sledeći Rupert Mardok, Voren Bafet ili Karlos Slim.

Svet

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

09:19

Default images

Umesto "glancanjem jabuka" ili "nošenjem gajbica", Rouz se u svet biznisa otisnuo krijumčarenjem i preprodajom slatkiša u školi.

Britanski srednjoškolac dospeo je u žižu svetske javnosti nakon što je na "crnom tržištu" slatkiša u školi zaradio više od 14.000 funti, a zatim i ukor od škole jer je prekršio pravila o zdravoj ishrani među đacima.

Uprkos diskutabilnoj poslovnoj politici, mediji u njemu vide sledećeg velikog preduzetnika.

Tomi je napravio malo bogastvo krijumčarenjem i preprodajom čokolade, grickalica i gaziranih pića, a posao mu je toliko narastao da je zaposlio dvojicu drugara i plaćao ih 5,5 funti dnevno.

Iako mu sada preti suspenzija (ne po prvi put), Rouz nema nameru da se zaustavi. Nakon što je obećao da će ostatak "lagera" pokloniti beskućnicima, rešio je da zaradi mnogo više.

Tomi Rouz je na sajtu Ibej postavio flašicu gaziranog napitka "lukozejd"sa svojim potpisom, a kako pišu britanski mediji stigle su mu ponude više od 150.000 funti. Aukcija je završena, a još nije potvrđeno da li mu je novac još isplaćen.

"Ovo je aukcija za 1 bocu 'lukozejda' od pomorandže sa mojim potpisom. Ja sam mladi biznismen o kome svi mediji pišu poslednjih dana i čije ime se vidi na društvenim mrežama. Ovo je redak proizvod, jer ću potpisati samo dve boce", pisalo je na aukciji.

Nakon Tomijeve aukcije, na sajtu su se pojavile stotine sličnih, uglavnom šaljivih aukcija, a ima i onih koje su veoma uspešne - jedna pod nazivom "Boca lukozejda koju je potpisao student koji takođe sam plaća školarinu" dobila je ponudu od 101.100 funti.

Njegov otac kaže da Tomi sve prihode sa "crnog tržišta" odvajao u fond za školovanje.

"Šteta što škola hoće da ga zaustavi. Njegov biznis model je predviđao zaradu od oko tri hiljade funti do kraja godine, pa bi u fondu imao oko 18 hiljada, dovoljno za prve dve godine školovanja. On uvek razmišlja unapred i ima neverovatan osećaj za jednog 15-godišnjaka", kaže njegov otac Geri Rouz.

Tomijevi roditelji Geri i Trejsi imaju 33 godine i rade kao službenik i upravnica teretane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: