Izvoz Gasproma pao 26 odsto

Izvoz ruskog gasa van Zajednice Nezavisnih Država (ZND) u novembru je smanjen 26 odsto na godišnjem nivou, na 10,5 milijardi kubnih metara.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 28.11.2014.

17:42

Default images

Nakon što je Slovačka u septembru povećala reverzibilnu isporuku gasa u Ukrajinu, Gasprom je isporuke svim kupcima van ZND smanjio na ugovorni minimum sa ciljem da prekine revezibilne isporuke, pokazali su statistički podaci koje prenosi Interfaks.

Pod udarom su se našli i Finci i Turci koji fizički ne mogu da reeksportuju gas u Ukrajinu. Međutim, reverzibilne isporuke Ukrajini su se samo povećale.

Kako temperatura pada u uslovima ograničenog dotoka gasa s istoka, evropske gasne kompanije moraju da troše rezerve iz podzemnih skladišta, što zahteva mnogo vremena. A početkom decembra u Evropi se očekuje prvi talas zimske hladnoće, navodi Interfaks.

Gasprom, kao i ranije, ne daje ni najmanje signale da bi mogao da ukloni ograničenje isporuka u Evropu u skorije vreme. To znači da ove godine izvoz može da dostigne 146-147 milijardi kubnih metara što je devet odsto manje od rekordne 162 milijarde kubika isporučene 2013. godine.

Ukrajina je pre nedelju dana obnovila rekordni dnevni uvoz gasa preko Slovačke, od 31,65 miliona kubnih metara. Pri tome, prema podacima Ukrtransgasa, od 18. novembra Kijev od Slovačke dobija najmanje 31 milion kubika dnevno. Dve zemlje su počele da rade na proširenju tehničkih mogućnosti za reverzibilne isporuke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: