Brazil izašao iz recesije

Ekonomija Brazila je u trećem kvartalu porasla 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, izvukavši se iz recesije, saopštila je vlada u Braziliji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

17:24

Default images

Prerađivački sektor, teško pogođen ekonomskim usporavanjem, počeo je da jača u trećem kvartalu, a dobre rezultate zabeležio je i uslužni sektor, navodi brazilski Institut za geografiju i statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Privredni rast je, ipak, na godišnjem nivou bio negativan u trećem kvartalu i iznosio je minus 0,2 odsto. Sedma po veličini svetska ekonomija je u prva dva ovogodišnja tromesečja evidentirala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), a rast iz trećeg kvartala, iako slab, dobra je vest za predsednicu Dilmu Rusef, koja je tesnom većinom dobila izbore prošlog meseca.

Pod vođstvom Rusefove, Brazil je 2011. ostvario privredni rast od 2,7 odsto, 2012. 1,0 odsto, a prošle godine 2,5 odsto. Za tekuću godinu, centralna banka Brazila predviđa rast od svega 0,7 odsto, u odnosu na ranije očekivanih 1,6 odsto. Međunarodni monetarni fond je takođe snizio svoju prognozu rasta za Brazil sa 1,3 na 0,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: