Francuskinje tužne kad dođe penzija

Prosečna neto plata Francuza u proseku je 19,3 odsto viša od plata Francuskinja, dok prosečna mesečna penzija žene iznosi 64 odsto penzije muškaraca.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

15:45

Default images

Francuskinje su za isti posao šest odsto manje plaćene od Francuza, podaci su francuskog zavoda za statistiku Insee.

Razlika u primanjima postaje još drastičnija tokom odlaska u penziju, jer prema podacima Insee iz 2008. prosečna mesečna penzija Francuskinja iznosila je 833 evra, a Francuza 1.743 evra, prenosi francuski list Shalanž.

Ako se u iznos penzija uračuna i iznos koje dobijaju posle smrti muža, penzija Francuskinje iznose 64 odsto penzija Francuza.

Prosečna neto penzija Francuskinja je često nedovoljna za pristojan život posebno kada se ima u vidu da starački dom u proseku košta 1.857 evra.

Razlika između primanja žena i muškaraca se smanjuje, ali procenjuje se da će razlika od 20 odsto u korist muških primanja biti zadržana sve do 2040.

Francuskinje u proseku žive šest godina duže od Francuza tako da bi one, prema oceni banke HSBC, trebalo najmanje 11 godina pre odlaska u penziju da štede kako bi sebi obezbedile pristojan penzionerski život.

Francuskinje, uprkos tome, u proseku štede 63 evra mesečno za penzionerske dane, a muškarci 110 evra.

Zbog razlike u platama, 54 odsto Francuskinja je izjavilo u nedavnoj anketi HSBC da nije u stanju da štedi zbog niskih primanja, dok je u takvoj situaciji 40 odsto muškaraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: