Još jedan teg na vratu evrozone

Inflacija u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, usporila je u novembru na najniži nivo u skoro pet godina, pokazali su zvanični podaci u Berlinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 28.11.2014.

08:32

Default images

Time su povećani pritisci na Evropsku centralnu banku (ECB) da pokrene dodatne mere za odbijanje deflacije.

Prema preliminarnoj proceni nemačkog Zavoda za statistiku, inflacija je u novembru ubrzala svega 0,6 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 0,8 odsto iz oktobra, prenosi agencija Frans pres.

Inflacija je u Nemačkoj poslednji put bila ispod 0,6 odsto u februaru 2010.

Preliminarna procena zasnovana je na podacima o potrošačkim cenama iz šest nemačkih pokrajina, a konačni podaci iz svih 16 pokrajina biće objavljeni 11. decembra.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, kojeg kao merilo inflacije koristi ECB, inflacija je u Nemačkoj ovog meseca iznosila 1,5 odsto, dosta ispod ciljnog nivoa banke od blizu dva odsto.

Hronično niska inflacija širom 18-člane evrozone podgrejala je zabrinutost da će region potonuti u deflaciju, odnosno kontinuirani pad cena koji koči ekonomsku aktivnost i dovodi do ukidanja radnih mesta.

Iako pad cena zvuči kao dobra vest za potrošače, deflacija pokreće začarani krug u kom kupci odlažu kupovinu u očekivanju da će cene dodatno pasti, što guši tražnju i primorava kompanije da otpuštaju radnike.

Zabrinutost oko deflacije podstakla je ECB da snizi kamatne stope na nove minimume i pokrene druge mere kao što je kupovina obveznica osiguranih imovinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: