STO: Pakt iz Balija stupa na snagu

Članice Svetske trgovinske organizacije (STO) postigle su u Ženevi sporazum o implementaciji globalnog trgovinskog pakta dogovorenog u decembru 2013. na Baliju.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.11.2014.

19:56

Default images

Sporazum o prvoj globalnoj trgovinskoj reformi u 19-godišnjoj istoriji STO postignut je danas nakon što su pregovori bili pauzirani na 24 sata, prenosi agencija Frans pres.

STO je usvojio Sporazum o smanjenju trgovinskih barijera (TFA), koji ima za cilj usklađivanje globalnih carinskih procedura, kao i još jedan sporazum o upravljanju svetskim zalihama hrane.

Ta dva sporazuma dogovorena su krajem prošle godine na Baliju, ali nisu stupili na snagu jer je u julu Indija odbila da podrži pakt ukoliko se iz njega ne isključi stavka koja podrazumeva kaznene mere za kršenje propisa o zalihama hrane.

Indija i njeni istomišljenici iz zemalja u razvoju navode da su zalihe hrane neophodne da bi siromašni poljoprivrednici i kupci njihovih proizvoda opstali u surovom svetu biznisa. Gomilanje zaliha i subvencije za siromašne, međutim, prema postojećim propisima STO narušavaju trgovanje.

"TFA ima potencijal da iz osnove reformiše globalnu carinsku praksu i postepeno smanji troškove i vreme potrebno da roba pređe granice. Ovo je primer kako uklanjanje barijera u trgovini može pružiti nove šanse kako za razvijene, tako i za zemlje u razvoju, a predstavlja posebnu pobedu za mala i srednja preduzeća u svim zemljama", rekao je američki predstavnik u STO Majkl Froman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: