Nivo proizvodnje nafte ostaje isti

Organizacija zemalja izvoznica nafte odlučila je da zadrži aktuelni nivo proizvodnje nafte, uprkos globalnim zalihama zbog kojih su cene energenata u padu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

17:07

Default images

Dvanaestočlani naftni kartel je u Beču održao jedan od najtežih i naznačajnijih sastanaka u poslednjih nekoliko godina, a članice kartela su, i pored pritiska da reše problem pada cena nafte, odlučile da obim proizvodnje ostane nepromenjen, prenosi agencija Frans pres.

OPEK je nivo dnevne proizvodnje nafte zadržao na 30 miliona barela, iako su cene tog energenta od juna potonule više od 30 odsto. Nakon saopštenja odluke, cene nafte pale su na nove minimume.

Oko 15:00 časova po griničkom vremenu, barel severnomorske nafte tipa "brent" za januarsku isporuku na tržištu u Londonu potonuo je na 74,36 dolara, dok je barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio na merkantilnoj berzi u Njujorku na 70,87 dolara, što su nivoi poslednji put zabeleženi krajem avgusta 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: