Evrozona i Kina - brige investitora

Poverenje u tržište i stabilnost privrednog okruženja privatnih investicionih fondova u centralnoj Evropi je u blagom padu u proteklh šest meseci.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.11.2014.

12:52

Default images

I dalje je, međutim, na relativno visokom nivou, pokazuje najnovije, novembarsko istraživanje konsultantske kuće Dilojt.

U odnosu na rezultate majskog istraživanja, indeks poverenja investitora vratio se na nivo iz 2013. godine.

Vodeći fondovi održavaju tempo, pa su u regionu centralne Evrope prikupili najveća sredstva u proteklih pet godina (Mid Europa Partners 800 miliona evra), što pokazuje da poverenje dele i globalni institucionalni investitori.

Većina ispitanika, čak dve trećine, očekuje isti nivo tržišne aktivnosti i preusmeravanje fokusa sa prikupljanja dodatnih sredstava na optimizaciju i upravljanje portfoliom.

"Poslednjih šest meseci karakteristična su dodatna ulaganja u postojeći portfolio privatnih investitora, pa je primećen značajan broj poslovnih subjekata u vlasništvu privatnih investitora, koji su namenjeni za prodaju u kratkom roku", kaže direktor u Dilojtu zadužen za privatne investicije Darko Stanisavić.

Ekonomisti su zabrinuti zbog moguće nove recesije u evrozoni, kao i naznaka usporavanja rasta u Kini, što značajno utiče na privatne investitore u centralnoj Evropi i ostatku sveta.

S obzirom na očekivanja iz aprila ove godine, kada je većina privatnih investitora u regionu verovala u poboljšanje privrednih prilika, u ovom ispitivanju je 74 odsto ispitanika izjavilo da u narednim mesecima ne očekuje značajne promene.

"Uvek će postojati pretnje koje mogu da uspore privredni rast u kraćem roku, ali će zemlje centralne Evrope, posebno Češka, Slovačka i Poljska, verovatno očuvati svoju konkurentnost i potencijal za dugoročni rast za razliku od zone evra", ističe Stanisavić.

Oko 80 odsto ispitanika ne očekuje značajne promene u nivou likvidnosti, što se, prema rečima Stanisavića, može protumačiti kao dobar znak poboljšanja uslova u proteklih nekoliko godina pa zato kreditori pružaju oslonac i pogodne uslove za sklapanje novih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: