Zašto države odjednom dovlače zlato

Bogate zemlje zapadne Evrope se ove jeseni sve češće pitaju o sudbini svojih zlatnih rezervi pohranjenih u inostranstvu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

11:58

Default images

Taman što jeHolandija krajem prošle sedmice u najvećoj tajnosti kući dopremila 120 tona zlatnih poluga iz sefova američkih Federalnih rezervi uNjujorku, vođa francuskog ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen uputila je otvoreno pismo Kristijanu Noajeu, guverneru Centralne banke Francuske, sa sličnim zahtevom.

„Kao što su vaši herojski prethodnici na čelu Banke Francuske1939. i 1940. godine organizovali evakuaciju francuskog zlata iz inostranstva, i vi treba da sprovedete sličnu patriotsku operaciju koju će javnost znati da ceni”, navodi se u pismu Le Penove koje je objavio berzanski portal „Bulfaks”. „U monetarnom hladnom ratu između Zapada i država članica BRIKS-a, zlato postepeno igra sve važniju ulogu.” U pismu Noajeu, ova liderka opozicione stranke koja beleži rastuću popularnost podseća da su Kina i Rusija u periodu 2007–2013. godine osetno uvećale svoje rezerve zlatnih poluga, dok je Francuska između 2004. i 2012. prodala čak 616,6 tona zlata. Ona je zatražila od Centralne banke Francuske kompletan izveštaj: gde je pohranjeno 2.435 tona galskih zlatnih poluga, u kakvom su stanju i ko sve o njima vodi računa, piše Politika.

Pošto je ocenila da nastupa vreme rastućih globalnih sistemskih rizika, Le Penova je predložila Noajeu da Francuska smesta obustavi bilo kakvu dalju prodaju zlatnih poluga.

U međuvremenu, Centralna banka Holandije je ove sedmice uvećala količinu državnog zlata koju čuva u domaćim trezorima. Donedavno, više od polovine (51 odsto) holandskih zlatnih poluga bilo je pohranjeno u sefu američkih Federalnih rezervi.

Ostatak od ukupno 612 tona holandskog zlata decenijama je bio raspoređen u trezorima od Amsterdama (11 odsto) do Kanade ( 20 odsto) i Velike Britanije (18 odsto). Centralna banka Holandije nedavno je ocenila da znatniji deo zlatnih rezervi treba da bude kod kuće „zbog osećaja sigurnosti nacije”. Iza toga raspored holandskih poluga pohranjenih uinostranstvu delimično je izmenjen.

Holandija je za 20 odsto povećala količinu zlata koje čuva kod kuće i za isti taj procenat smanjila količinu svog žutog blaga u američkom trezoru, dok količine u Kanadi i Velikoj Britaniji nisu dirane. Kako je došlo do odluke da se smanji samo težina holandskog zlata u američkom sefu, nije zvanično objašnjeno.

U međuvremenu, holandski povraćaj zlata iz Amerike je u tamošnjoj štampi proglašen „velikim uspehom”. Sličnim rezultatom ne može da se pohvali Nemačka, koja poseduje druge najveće rezerve zlata na svetu iza SAD, od ukupno 3.387 tona.

Početkom 2013. Bundesbanka je najavila da će dopremiti kući 374 tona poluga pohranjenih u Centralnoj banci Francuske i 300 tona iz trezora američkih Federalnih rezervi. Do danas je u Nemačku vraćeno 37 tona zlata iz Francuske i tek pet tona iz sefa na Menhetnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: