Da li nas čeka sunovrat cene nafte?

Cene nafte su i danas pale, uoči sastanka OPEK-a na kojem se ne očekuje odluka o smanjenju proizvodnje crnog zlata, uprkos velikom padu cene.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 27.11.2014.

08:54

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 89 centi na 72,8 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 1,19 dolara na 76,56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cena WTI juče je na NJujorškoj berzi pala na najniži nivo od septembra 2010. godine, dok je "brent" pojeftinio za 58 centi.

Dvanaestočlani naftni kartel OPEK će u Beču danas održati jedan od najtežih i naznačajnijih sastanaka u poslednjih nekoliko godina, budući da su članice kartela pod sve većim pritiskom da reše problem pada cena nafte koje su od juna pale za 30 odsto.

"Sva pažnja je sada usmerena na OPEK. Sumnjamo da će odlučiti da zadrže aktuelni nivo proizvodnje od 30 miliona barela dnevno. OPEK je i ranije bio sklon iznenadjenjima", izjavio je analitičar sidnejske kompanije "Fet profets", Dejvid Lenoks.

"Sve će se samo srediti"

Saudijski ministar za naftu Ali Naimi naznačio je da nema potrebe da OPEK smanjuje proizvodnju uprkos tome što veliki pad u cenama ugoržava neke od članica tog kartela.

Naimi je rekao da će se tržište nafte eventualno "samo stabilizovati", što, kako AP ocenjuje, znači da Saudijci, koji u praksi određuju politiku OPEK-a kao najveći proizvođač, neće odgovoriti pozivima drugih država da se na sastanku u četrtak smanje cene.

Cene nafte pale su za 32 odsto od kraja juna sa 115 na 78 dolara po barelu, delom zbog značajnog povećanja proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, a delom i zbog slabljenja u nekim od najvećih svetskih privreda, što smanjuje potražnju.

Dok Saudijska Arabija ne razmatra povećanje cena nafte, neke siromašnije članice OPEK-a poput Venecuele i Nigerije žele cenu oko 100 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: