Ima li ko Gaspromu da izađe na crtu

Udeo Gasproma na evropskom tržištu u naredne dve do tri godine biće sačuvan, navedeno je u istraživanju organizacije Evropski geopolitički forum.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

16:55

Default images

Novi isporučioci goriva, tečnog prirodnog gasa (TPG), pojaviće se na tom tržištu između 2016. i 2020, kaže se u izveštaju i dodaje da je sa tačke gledišta ponude i tražnje u naredne dve-tri godine, situacija za Gasprom "perspektivna i obećavajuća", prenela je ruska agencija Tas.

Stručnjaci takođe navode da konkurenciju Gaspromu na evropskom tržištu predstavlja uglavnom Norveška. Egipat i Alžir će u budućnosti imati ulogu na tržištu gasa EU.

Visoke cene tečnog prirodnog gasa u Aziji biće privlačne za isporučioce u Azijsko pacifičkom regionu u narednih 12 meseci, što neće izazvati rast isporuka TPG u Evropu. U narednih 12 meseci tražnja gasa na evropskom tržištu verovatno neće rasti. Ekonomski rast se takođe ne očekuje, konstatuje Tas.

Najaktuelniji problem za Gasprom na evropskom tržištu u 2014.i 2015. godini će biti regulatorne mere, smatraju stručnjaci. Oni pri tome imaju u vidu, pre svega, probleme vezane za realizaciju Južnog toka i antimonopolsko istraživanje Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: