Ruski kredit za Mari le Pen

Prva češko-ruska banka odobrila Nacionalnom frontu Marin le Pen pozajmicu od devet miliona dolara, prenosi Politika.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

15:51

Default images

Francuska ultradesničarska partija "Nacionalni front” (NF), na čijem je čelu Marin le Pen, kćerka osnivača Žan-Mari le Pena, dobila je ovih dana znatnu finansijsku pomoć. I to – iz Rusije.

Kako je, naime, preneo list "Novije izvestija”, pozivajući se na francuski portal "Medijapart”, lepenovci su uspeli da kod Prve češko-ruske banke izdejstvuju kredit od nemalih devet miliona evra. Prva tranša od dva miliona već je isplaćena.

Treba reći da je NF već pokušavao finansijski da se ojača iz izvora u Francuskoj, Španiji i SAD, ali su svuda nailazili na zatvorena vrata. U Prvoj češko-ruskoj banci imaju drugu logiku: po njihovom mišljenju, "pare nemaju miris”, te tako može da ih dobije svako ko ima dovoljno jake garancije da će ih i vratiti. Naravno, uvećane za kamatu.

Francuska je u blagom šoku. Pare za nacionaliste stigle su sa najmanje očekivane strane. Ovo će NF-u svakako pomoći da dodatno sredi svoje redove, pojača propagandu i zadobije nove poklonike.

Kako piše "Novije izvestija”, priča o ruskom kreditu za NF prekrivena je velom tajne. A da je stvar ozbiljna, francuski novinari su shvatili tek kada je prva tranša već isplaćena. Inače, dogovor o kreditu potpisan je još tokom septembra.

Iz Jelisejske palate za sada se niko ne oglašava. Nema sumnje da su i tamo zatečeni neprijatnom vešću. Ipak većina politikologa ovakav potez Moskve ocenjuju kao moguće igranje na kartu – pete kolone. Jer pomenuti kredit mogao bi postati novo oružje Kremlja u Petoj republici, pogotovo u situaciji kada u Parizu otvoreno podržavaju sankcije EU uvedene Rusiji zbog prisajedinjenja Krima i dešavanja u Ukrajini.

Francuski nacionalisti su, naime, u više navrata otvoreno podržali proruske separatiste u Ukrajini, podseća "Medijapart” i dodaje da su se Marin le Pen i ruski šef države Vladimir Putin tajno sastajali još u februaru ove godine.

Takođe, priča o ruskom kreditu lepenovcima mogla bi se staviti u kontekst finansiranja od strane zapadnih država, takozvanih nevladinih organizacija koje u Rusiji otvoreno deluju protiv interesa zemlje u kojoj funkcionišu. Podizanje ovog oblika borbe na nivo političkih stranaka, međutim, stvara novu situaciju i moglo bi da poremeti mnogo toga na međunarodnom planu. Pogotovo između zemalja koje nemaju mnogo razumevanja za strateške interese drugih. A u Evropi je situacija danas upravo takva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: