OECD: Ruska privreda dodiruje dno

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pogoršala je procenu rasta BDP Rusije u ovoj godini sa 0,7, na 0,3 odsto, saopštila je ta organizacija.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

14:17

Default images

Pogoršana je i prognoza rasta privrede za 2016. godinu sa dva, na 1,6 odsto, dok je prognoza nultog rasta za 2015. godinu potvrđena, preneo je sajt finmarket.ru.

U majskoj prognozi OECD je predvidela rast ruskog BDP-a u ovoj godini na nivou 0,5 odsto, a u 2015. od 1,8 odsto. Procena je ponovo razmotrena 6. novembra.

"Privreda dodiruje dno, jedva izbegava recesiju. Sniženje cena nafte i napetost zbog konflikta u Ukrajini podrivaju poverenje investitora i potrošača", navodi se u delu novembarskog izveštaja OECD-a posvećenom Rusiji.

Snaga oporavka će zavisiti od fleksibilnosti privrede i njene sposobnosti da poveća trgovinu sa zemljama koje su pogođene sankcijama.

U OECD smatraju da u tekućoj situaciji prioritet ruske ekonomije treba da budu strukturne reforme. U slučaju daljeg sniženja cene nafte ili znatnijeg pooštravanja sankcija stručnjaci OECD ne isključuju recesiju u Rusiji.

Po njihovom mišljenju, inflacija u Rusiji ove godine će se povećati na 7,4, sa 6,8 odsto u 2013. godini, a u 2015. je moguć njen rast na 7,7 odsto, da bi u 2016. ponovo usporila na 6,1 odsto.

U ovoj godini OECD predviđa ruskom budžetu pozitivan saldo od 9,4 odsto BDP, a u naredne dve godine deficit od 0,5 odsto BDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: