Nedelja odluke za naftnu budućnost

Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, uoči ovonedeljnog ključnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.11.2014.

08:08

Default images

Na tom sastanku će se razgovarati o potencijalnom smanjenju proizvodnje tog energenta, navode analitičari.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u januaru poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 31 cent na 76,82 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za januarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo 37 centi na 80,73 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Sve oči su sada uprte na ovonedeljni sastanak OPEK-a u Beču i na to kako će članice reagovati na pad cena nafte", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang, i dodao da je tržište podeljenog mišljenja oko akcija koje će naftni kartel preduzeti.

Prema njegovim rečima, investitori takođe iščekuju podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD i Nemačke za treći kvartal, koji bi, kako je najavljeno, trebalo da budu objavljeni sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: