Bankari - "rođeni lažovi" ili...

Finansijski sektor ohrabruje neiskreno ponašanje, ali ljudi koji u njemu rade nisu inherentno skloniji laganju od drugih, navodi jedno istraživanje.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

14:55

Default images

Prilično bizaran eksperiment o kom pišu britanski mediji, a koji je sproveden u jednoj "velikoj međunarodnoj banci", pokazao je da su bankari spremniji da lažu kada razmišljaju i deluju o sferi svog posla, nego u ostalim situacijama.

Tim ekonomista sa Unverziteta u Cirihu navodi da rezultati istraživanja pokazuju da je mnogo izvesnije da je rad bankarskom sektoru i njegova posebna kultura ono što navodi ljude na neprihvatljivo ponašanje, a ne da taj sektor prvilači "takvu vrstu ljudi".

Eskperiment je bio prilično jednostavan, od 128 zaposlenih u banci polovina ispitanika je dobilo pitanja o svom poslu i kompaniji, a druga polovina o svojim hobijima.

Zatim su svi imali zadatak da bace novčić deset puta, bez nadzora i da zatim prijave rezultate - oni koji bi imali više "glava" od "pisama" dobili bi nagradu.

Oni koji su bili pitani o poslu, prijavili su veći udeo "glava" u bacanjima - 58,2 odsto - dok je druga grupa bila bliža očekivanom "pola-pola" rezulattut - 51,6 odsto.

Takvo ponašanje nije zabeleženo ni u jednoj drugoj grupi koja je dobila iste zadatke.

"To ukazuje da bankarski sektor ima posebnu moć da poremeti nivoe iskrenosti kod ljudi", piše u istraživanju objavljenom u časopisu "Nature".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: