"Dajte nam pravo veta na budžete"

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja treba da ima pravo veta na nacionalne budžete.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

14:40

Default images

Takva reforma bi poslala "snažan signal da stvarno poštujemo svoje obaveze", rekao je Šojble u intervjuu nedeljniku "Fokus" i dodao da se time ne bi ugrozila budžetska prava članica jer bi nacionalni parlamenti i dalje odlučivali o smanjenju troškova, povećanju poreza i privrednim reformama.

On je izrazio nadu da će lideri na samitu u decembru "poslati kredibilnu poruku da je evrozona jedinstvena u želji da ide u pravcu jačanja fiskalne unije.

To bi, kako objašnjava, značilo da se članice evrozone obavežu na smanjenje dugova.

"Više bih voleo kada bi neka evropska institucija sprovodila ta pravila. Ali to nije jednostavno jer je za promenu sporazuma potrebna jednoglasna odluka svih 28 članica", rekao je on.

Šojble je takođe istakao da bi bilo dobro kada bi komesar za ekonomska pitanja imao veća ovlašćenja, poput komesara za konkurentnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: