Problemi u poreskom raju

Luksemburški premijer Ksavijer Betel sve glasnije se protivi fiskalnoj harmonizaciji i tvrdi da države članice moraju biti suverene po pitanju poreske politike.

Svet

Izvor: BIF

Subota, 22.11.2014.

10:18

Default images

Strani mediji ovu izjavu tumače kao reakciju liberalnog luksemburškog premijera na aferu LuxLeaks, koja je izbila kada je otkriveno da multinacionalne kompanije koriste Luksemburg kao mesto za utaju poreza.

Naime, vlasti ove države omogućavale su velikim stranim kompanijama da izbegnu plaćanje poreza na dobit u zemljama u kojima su dobit ostvarile i dozvoljavale da taj porez plate u Luksemburgu, često po stopi manjoj od 1 odsto.

Betel, osim ovoga, brani i tumačenje poreskih pravila, praksu koju koriste 22 evropske države a koja omogućava preduzećima da se unapred raspitaju kako će ih tretirati fiskalne vlasti u nekoj zemlji. To je legalno, ali kombinacija više nacionalnih praksi ponekad je rezultovala situacijom u kojoj plaćeni porezi, prema nedavnom priznanju predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, “ne odgovaraju etičkim normama i nisu moralno prihvatljivi”.

Inače, prema najavama nekih zvaničnika, početkom 2015. godine bi trebalo da bude gotov predlog evropske direktive o automatskoj razmeni informacija o poreskim sporazumima sa preduzećima, a sve to zbog suzbijanja “fiskalne optimizacije”. Evropska komisija je inače ove godine otvorala istrage o nekima od takvih poreskih sporazuma u Irskoj, Holandiji, Luksemburgu i Gibraltaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: