Turci grade most preko Dardanela

Turska razmatra izgradnju prvog mosta preko Dardanela da bi rasteretila saobraćaj u Istanbulu.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 22.11.2014.

09:15

Default images

"Preobrazićemo ceo region uz Mramorno more tako da rasteretimo Istanbul od drumskog saobraćaja", rekao je na televiziji ministar saobraćaja Ljutfi Elvan.

Otvoren na zapadu prema Egejskom moru, moreuz Dardaneli se nalazi na ulazu u Mramorno more koje je Bosforskim moreuzom povezano s Crnim morem, i razdvaja Evropu od Azije, dok je Istanbul na obe obale.

Dardaneli, poprište mnogih bitaka od antičkih vremena do Prvog svetskog rata, sada se mogu preći samo brodom.

Most preko tog moreuza je najnoviji u nizu kontroverznih mega-razvojnih projekata islamističke vlade od 2002. godine, posebno u Istanbulu čiji je gradonačelnik 1990-ih bio sadašnji predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan.

Vlasti su počele izgradnju trećeg mosta preko Bosfora u Istanbulu i položile kamen-temeljac džinovskog aerodroma koji će, kako kažu, s kapacitetom od 150 miliona putnika godišnje, postati najveći u svetu.

Sve te projekte osporavaju ekolozi koji ukazuju na štetu po životnu sredinu, a opozicija kaže da ti radovi samo hrane korumpiran režim.

Erdogan je u više navrata objavio nameru da se prokopa četrdesetak kilometara dugačak kanal, paralelan s Bosforom, da bi se tamo prebacio deo prevelikog pomorskog saobraćaja, po kojem je Bosfor jedan od najprometnijih u svetu.

Ministar saobraćaja je u četvrtak potvrdio spremnost Vlade da realizuje taj projekat koji su protivnici nazvali "suludim".

Ljutfi Elvan je rekao da Vlada želi da investira ukupno 17 milijardi turskih lira (šest milijardi evra) u glavne projekte u Istanbulu koji je, s više od 16 miliona ljudi, najveći grad Turske.

Ministar je najavio i formiranje turske agencije za istraživanje svemira i dodao: "Vrlo brzo ćemo početi aktivnosti u toj oblasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: